Veelgestelde vragen

Er verandert veel in Amsterdam Noord. Er komen steeds meer nieuwe woningen en nieuwe mensen. Maar er zijn ook buurten waar mensen wonen die het moeilijk hebben. Daar is bijvoorbeeld achterstallig onderhoud aan woningen en in de openbare ruimte. Mensen leven in armoede en de jeugd heeft er minder kansen. Er moet iets gebeuren, want de verschillen zijn steeds duidelijker te zien. Met Aanpak Noord willen we dat meer in evenwicht brengen. Daarvoor is tijd nodig en een andere manier van werken.

Met Aanpak Noord werken we aan een Noord waar iedereen zich thuis voelt. Dat betekent:

  • Een Noord waar bewoners de overheid en andere instanties weer durven te vertrouwen, en andersom. Een Noord waar elke bewoner, oud of nieuw, zich gehoord voelt.
  • Een Noord waar kinderen en jongeren opgroeien met evenveel kansen, of hun ouders nu rijk of arm zijn.
  • Een Noord waar de verouderde woningen op korte termijn worden geïsoleerd en binnen 15 jaar zijn gerenoveerd.
  • Een Noord waar we respectvol omgaan met groen en er ruimte is voor allerlei soorten ondernemers.
  • Een Noord waar bewoners het initiatief nemen en hun plannen ook zelf kunnen uitvoeren, met hulp van de gemeente en de andere partners.

De gemeente en bewoners en ondernemers hebben opgeschreven hoe ze samen Noord de komende 25 jaar gaan aanpakken. Noordse bewoners, verenigd in Red Amsterdam Noord, stapten naar de gemeente, en lieten weten wat er volgens hén moet gebeuren. Bewoners, ondernemers en tal van organisaties doen mee. Dat is ook nodig, want alleen samen kunnen we doen wat écht nodig is in Noord.

Voor Aanpak Noord zijn coalitiemiddelen van het stadsdeel Noord beschikbaar gesteld voor de komende collegeperiode (2022-2026). Het College hanteert het vertrekpunt dat we kijken waar het ’t hardste nodig is. Ook de Regio Deal ZaanIJ, Groen en Meedoen financiert Aanpak Noord. Het begin is er, maar er is meer nodig. Daarom zoekt Aanpak Noord naar andere financieringsbronnen, bijvoorbeeld landelijke en Europese subsidies.

We zijn met bewoners, scholen en organisaties aan de slag gegaan in 12 buurten in Noord. Aanpak Noord richt zich vooral op deze 12 buurten: Volewijck, IJplein-/Vogelbuurt, Waterlandpleinbuurt, Molenwijk, De Kleine Wereld, Banne-Noord, Banne-Zuid, Plan van Gool, Tutti-Frutti Terrasdorp, Tuindorp Buiksloot, Tuindorp Oostzaan en Tuindorp Nieuwendam. Dit zijn buurten met achterstallig onderhoud en veel verschillende problemen. Er gebeurt al veel. Zoals nieuwe jongerencentra, extra straatcoaches en een bibliotheek voor kinderen. En helpen we bewoners en organisaties bij het opzetten van buurtsamenwerkingen.

Staat je vraag er niet bij?

Stuur een mailtje naar aanpaknoord@amsterdam.nl. We proberen je vraag dan zo snel
mogelijk te beantwoorden.