Hoe dringen we drugscriminaliteit terug? Wie kunnen daarbij een rol spelen? Hoe helpen we jongeren beter en sneller wanneer zij in de problemen komen? Stadsdeel Zuidoost organiseert in samenwerking met Stichting Get Entertained en programma Weerbaar Amsterdam een interactieve bijeenkomst op woensdag 23 maart van 19 tot 21 uur. Jongeren, ouders, sleutelfiguren en professionals uit Zuidoost gaan met elkaar in gesprek.
Kijk mee via: https://vimeo.com/event/1961732.
Met onder meer stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing, Saundra Williams, Programmadirecteur Masterplan Zuidoost, standup comedian Rachid Larouz, van de ‘Zeg Nee tegen Drugs’ campagne, Mathijs Zwinkels van de Universiteit van de straat en Diana Sardjoe, moeder en ervaringsdeskundige, die andere moeders helpt. Ook is er een panel met daarin onder meer Diana Sardjoe, Maria Leijten (Buurtrechter), Caspar Hermans (RIEC), Randell Thorpe (Credible Messenger), Angela Pocornie (Zuidoost Safety Movement, ZSM) en Erik Jongman (Behandelaar de Waag/Level).
Rollen er onbewust in
Voor sommige jongeren lijkt drugscriminaliteit een bewuste keuze te zijn, maar veel vaker rollen jongeren er min of meer onbewust in. Dit gebeurt dan via contacten in de eigen buurt of via vrienden, op basis van wederzijds vertrouwen, loyaliteit en de drang van jongeren om ergens bij te horen en gezien te worden. Jongeren kunnen al vrij snel verwikkeld raken in een drugsnetwerk. Velen in de drugscriminaliteit ervaren negatieve gevolgen: stress, angst, verdriet van ouders en familie, eenzaamheid en onveiligheid. Ook kan criminele uitbuiting aan de orde zijn. Het dader- en slachtofferschap lopen dan ook door elkaar heen.