Mayar Abouzid (20) en Ümmühan Yilmaz (18) zijn twee zelfverzekerde mbo-studenten. Ze volgen de opleiding Assistant Business Services aan het ROC in Noord. Een stageplek is onmisbaar om hun studie te kunnen afronden. Die vonden ze bij het stadsdeelkantoor. “We hopen dat meer bedrijven mbo’ers een stageplek geven.”
In april kwamen Mayar en Ümmühan in contact met stadsdeelbestuurder Yassmine el Ksaihi. Dat was tijdens een bijeenkomst om Noordse bedrijven, jongerenorganisaties en mbo-studenten dichter bij elkaar te brengen. “We hadden nog geen stageplek en hebben Yassmine toen gevraagd of we stage konden lopen bij het stadsdeel”, aldus het tweetal. Daarop regelde het stadsdeel twee geschikte stageplekken en goede begeleiding.
Het succes van de mbo’er is de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven, school én de student zelf’ – Mayar en Ümmühan
Leuker dan gedacht
Lachend zeggen de dames: “Werken bij de gemeente is veel leuker dan verwacht! Stiekem dachten we dat het heel saai en moeilijk was. Dat je altijd in pak moest en de hele dag stukken moest lezen en vergaderen. Maar dat is helemaal niet zo. Je doet ook echt leuke dingen! We zijn bijvoorbeeld met Yassmine naar begraafplaats De Nieuwe Noorder geweest. Dat is echt een hartstikke mooie plek! Yassmine vroeg ons wat daar volgens ons verbeterd kon worden. Wij vinden dat er een plattegrond moet komen, het is er zo groot! En rustplekken met een bankje waar je gewoon even in stilte kunt zitten. We helpen ook bij de Kindercommissie en doen dingen voor het secretariaat.”
Mbo-diner
De twee stagiaires hielpen ook met de organisatie van het mbo-diner deze zomer. “Wij vonden dat er een bekende Nederlander moest komen. Die zou de jongeren kunnen inspireren.” Dus werd Kwebbelkop, een bekende influencer uitgenodigd. “We adviseerden ook over de locatie voor het diner. Dat werd de A’dam Toren.”
Verplicht onder schooltijd
Mede dankzij de inbreng van Mayar en Ümmühan werd het mbo-diner een succes. Maar om jongeren écht te motiveren is volgens het tweetal meer nodig. “Jongeren denken: waarom zou ik daar in mijn vrije tijd naartoe gaan? Beter zou het zijn als je zoiets onder schooltijd doet en het verplicht maakt.”
ROC-coördinator Elem Kavel over het belang van stageplekken voor mbo-studenten
Elem Kaval werkt als docent economie op het mbo ROC Noord. Ze is de mentor van Mayar en Ümmühan en begaan met al haar studenten. Voor niveau 2 zette ze de opleiding Assistant Business Services op.
“De opleiding Assistant Business Services was er al voor mbo 3- en 4-studenten. Door deze ook op mbo-2-niveau aan te bieden, hebben we nu een compleet profiel. Studenten kunnen zo gemakkelijker doorstromen. De opleiding voor mbo 2’ers is minder vakinhoudelijk en meer gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de studenten. Dat doen we bijvoorbeeld door coaches in te zetten en het geven van sollicitatietrainingen.”
Blij met samenwerking stadsdeel
“Ik ben erg blij met de samenwerking die we nu hebben met het stadsdeel. Een stage is essentieel om een opleiding goed af te ronden. We merken dat het voor veel mbo-2-studenten moeilijk is om een stageplek te vinden. Zij hebben meer begeleiding nodig. Veel instellingen hebben daar geen capaciteit voor.”
Stage bij de OBA
“Het zou mooi zijn als meer overheidsorganisaties het voorbeeld van het stadsdeel volgen. Het zou fantastisch zijn als we bijvoorbeeld een stageovereenkomst kunnen sluiten met de openbare bibliotheken in Noord. We proberen dit al een tijdje, maar het loopt nog vrij stroef. Als onze studenten hier kunnen stagelopen is dat dubbele winst; ze kunnen het geleerde in de praktijk brengen en ze komen in contact met boeken en lezen, wat ook voor weer is voor hun ontwikkeling.”
Maatschappelijk belang
“Het is in het belang van ons allemaal dat we studenten die kans bieden. Anders krijg je de drop-outs die de hele dag op straat hangen. Wij kunnen hun horizon verbreden en hen perspectief bieden. Jongeren zijn de toekomst! Onze niveau-2-leerlingen hebben nóg meer last van het negatieve imago dat er kleeft aan het mbo dan hun niveau 3- en 4-collega’s. Als organisaties in hen willen investeren, geeft dit hun zelfvertrouwen een enorme boost. Er is geld vanuit de overheid voor de stagiaires en wij hebben op school het BPV-bureau, bureau Beroeps Praktijk Vorming, die alles regelt rondom stages. Dus organisaties hebben daar geen omkijken naar.”
Supertrots
“Mayar en Ümmühan kunnen dankzij hun stage bij Stadsdeel Noord hun opleiding versneld afronden. Zij stromen straks door naar niveau 4. Ik ben supertrots op deze twee dames. Op al mijn leerlingen trouwens. We bieden ze een toekomstperspectief. Laatst kwamen er ouders van een leerling naar me toe die zeiden: ‘Ik weet niet hoe je het doet, maar mijn kind komt hij elke dag blij thuis.’ Dáár doe je het voor.”
Het mbo is stiekem wel de portefeuille die mij het meest aan het hart gaat. Er loopt zoveel onontdekt talent rond op het mbo. Zo ook Ümmühan en Mayar. Ze waren brutaal genoeg om me aan te spreken op een inspiratiediner met jongeren en werkgevers en ik raakte met ze aan de praat. Normaal jaag ik op grotere schaal samenwerkingen tussen mbo en bedrijfsleven aan om de leefwereld van mbo-jongeren te vergroten. Nu kreeg ik de kans om dit op kleine schaal te doen. Tijdens de stage verrasten de dames me vaak met goede ideeën die perfect aansluiten bij de leefwereld van jongeren. – Yassmine el Ksaihi, bestuurder Stadsdeel Noord
Darren Rijsdijk zet zich namens de Regio Deal vanuit Stadsdeel Noord in voor een betere samenwerking tussen mbo en bedrijfsleven
“Begin dit jaar organiseerden we een bijeenkomst om mbo-jongeren, het ROC, het lokale bedrijfsleven en sociale partners bij elkaar te brengen. Aan de hand van verschillende thema’s gingen we met elkaar in gesprek. We spraken over werk, wonen en voorzieningen. Allemaal onderwerpen die de mbo’er aangaat. Aan het eind van de avond vroegen Mayar en Ümmühan of ze konden stagelopen bij stadsdeel Noord, heel dapper! Dit moesten we als stadsdeel mogelijk maken!”
Samenwerking verstevigen
“Het is mooi om te zien hoe de dames zich ontwikkelen. Ze worden steeds pro-actiever. De komende jaren willen we de samenwerking met het ROC verstevigen. We willen stageplekken blijven aanbieden, maar bijvoorbeeld ook mbo-jongeren inzetten bij vraagstukken vanuit het stadsdeel. Zo slaan we echt een brug tussen de onderwijsinstellingen in Noord en de opgaven in Noord.”
Mbo’ers zijn onmisbaar; we kunnen niet zonder goed opgeleide vakmensen. Met Aanpak Noord en de Regio Deal ZaanIJ steunen we initiatieven die de kansen van mbo’ers vergroten én zorgen voor meer waardering voor het mbo. Want daaraan ontbreekt het nog te vaak.