Hoe ga je om met een verwarde buurman die vaak overlast geeft in de buurt? Of die oudere mevrouw die altijd bij de ingang de supermarkt staat en óf heel vrolijk óf heel boos is? De bewoners van de Banne wilden graag meer weten over moeilijk te begrijpen gedrag. Vanuit de buurtsamenwerking de Banne vonden Joyce van Loon-Amagir en Fatima ait Messaoud dat daar iets voor bewoners voor georganiseerd moest worden.  

Een mooi voorbeeld van iets dat uit de buurt komt en door de buurt wordt georganiseerd. Joyce: “Samen met Fatima ait Messaoud zette ik de buurtsamenwerking Banne op. Daarvoor zoeken we de samenwerking op met Aanpak Noord, bewoners en andere partijen in de buurt. Alleen door samen te werken wordt een buurt, veiliger en prettiger. We hoorden verhalen over bewoners die verward gedrag tonen als gevolg van onder meer alcoholisme en dementie. Andere bewoners worstelen hoe ze daarmee om moeten gaan. Professionals kunnen hier een training over krijgen, dus waarom niet ook bewoners?”. 

Aan de training namen naast 25 bewoners ook wijkagenten en medewerkers van woningcorporaties en jongerenwerk deel. De deelnemers kregen uitleg over wat er achter onbegrepen gedrag schuil kan gaan. Ook oefenden ze verschillende situaties samen met een acteur. Joyce zegt erover: “Wat is eigenlijk normaal gedrag? Wie bepaalt dat? Als iemand in de supermarkt danst of bij de ingang van de bibliotheek zijn schoenen uittrekt, is dat dan raar of zou er meer aan de hand zijn? Ja, de beveiliger kan de man die de ingang bij de bieb blokkeert, sommeren weg te gaan. Maar soms gaan we te snel in de modus ‘Hé, dat is niet oké, je moet weg’. De maatschappij waarin we nu leven, maakt dat we minder echt contact met anderen maken.” 

De bewoners hebben zich aangemeld voor een vervolg sessie. Joyce en Fatima maken zich ook hard voor een training voor de jongeren uit de buurt: “Ook zij moeten begrijpen dat sommige mensen anders dan anders zijn en hoe ze daarmee om moeten gaan. Want weet je, we kunnen zonder dat we het door hebben een verward persoon boos of agressief maken. Of kwetsen. Een opmerking of plagerij kan bij iemand die depressief is of autisme heeft heel anders binnenkomen”. 

Ideeën of vragen aan buurtsamenwerking de Banne? Mail buurtsamenwerkingbanne@gmail.com.

april 2024